09-07-07

Leterme's mission impossible

In de media heeft men het voortdurend over Dehaenes mission impossible. Dat is niet correct, want Dehaene kennende, zal hij er waarschijnlijk wel iets van maken. De vraag is alleen wat het zal worden en het antwoord is nu al dat het resultaat wel zal uitkomen voor Dehaene maar niet voor Leterme, de man die het daarna zal moeten waar maken.
Dehaenes eerste opdracht luidt Milquet en haar CDH over de streep te halen om mee te doen in een oranjeblauwe regering. Dat zal al meteen een zware klus zijn. Het CDH is zo'n beetje de Spirit partij van Wallonië geworden en hangt met handen en voeten vast aan de PS, waarmee ze samen in de Waalse gewestraad én gemeenschapsregering zit. Als Dehaene erin zou slagen het CDH mee in zo'n nieuwe centrum regering (laat dat "rechts" er maar af) te krijgen, dan gaat dat alleen maar lukken mits een serie toegevingen vanwege Vlaanderen. Daarbij mogen we niet vergeten dat Dehaene zelf een linkse ACV-er is, iets waar hij trouwens grif voor uitkomt.
Mocht Dehaene erin slagen Milquet en de haren over te halen mee te doen, dan is daar punt twee: de staatshervorming. Nu reeds laat de nationale loodgieter via zijn woordvoerder weten, dat het artikel 35 van de Grondwet niet aan hem besteed is. Dat artikel schept de mogelijkheid om alles te regionaliseren wat niet federaal is en is in feite een soort van omgekeerde bewijsvoering, om het in gerechtelijke termen te zeggen. Dehaene zal dan ook vertrekken vanuit het omgekeerde standpunt, nl dat eerst moet gezien worden wat nu federaal is en daarna pas wat kan geregionaliseerd worden. Als we er van uitgaan, dat er geen staatshervorming mogelijk is zonder twee derden van de zetels en dus ook niet zonder de medewerking van de socialisten, in de eerste plaats de Waalse PS, dan kan men er gif op nemen dat ook daar Vlaanderen diep in zijn  reserves zal moeten gaan om enige tastbare verandering te kunnen bekomen.
Stel dat Dehaene in beide opdrachten slaagt, dan heeft men echter nog maar een compromis à la Dehaene, eind twintigste eeuw. Dan is het de beurt aan Leterme, die dan zijn beloften tegenover zijn Vlaams kiespubliek nog moet waarmaken. En dan hebben we het niet gehad over wat nog vóór een eventueel akkoord zal moeten gebeuren, nl de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle/Vilvoorde.
Dehaene maakt een kans op slagen, voor Leterme wordt het echt een mission impossible.

10:55 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dehaene, leterme, milquet |  Facebook |

Commentaren

goed verhaal

Gepost door: loodgieter leiden | 22-12-14

De commentaren zijn gesloten.