30-06-09

Piraatjes vangen

N.a.v. de kaping van het stortschip Pompei door Somalische piraten, en de vrijlating ervan, heeft de Belgische federale politie beslist zes inspecteurs te sturen naar de haven van Oman, waar het schip einde dezer week zal aanmeren. Ze gaan daar het schip minutieus onderzoeken op vingerafdrukken en andere elementen die later zouden kunnen leiden tot de identificatie en mogelijke aanhouding en veroordeling van de piraten die het schip gekaapt hadden.
Dat wordt dan de zoveelste belgenmop. Stel eens voor dat het zou lukken, wat dan? Wie gaat die kerels uitleveren? Als dat toch zou gaan, wat denkt men daar als schadevergoeding van te krijgen?  Dit zijn allemaal kosten op het sterfhuis.
Het wordt pas echt hilarisch, als men weet dat dit gebeurt door een land, waarin gerecht en politie er niet in slagen reeds gekende wetsovertreders vast te houden, laat staan te straffen. Denk maar eens terug aan de affaire Erdal, de vrouw die door 18 (achttien!) politie-inspecteurs geschaduwd werd en toch kon ontsnappen. Ook voor die zaak zijn er nu eigen politie-inspecteurs die regelmatig naar Turkije reizen. Denk ook maar aan de pas vrijgelaten drugsteler, de grootste ooit in ons land, die er waarschijnlijk zonder straf vanaf komt. En vergeet de bende van Nijvel niet, een zaak die al meer dan 25 jaar onopgelost is, maar waar wel een hele cel nog tot 2015 ijverig naar op zoek is. Waar zou men volgend jaar gaan spitten?
België is er trots op een piratenwet te hebben. Nederland heeft die ook. De Nederlanders hebben zelfs zopas enkele van die arme Somalische drommels kunnen vatten en veroordeeld. De kerels vinden hun vrijheidsberoving binnen de Nederlandse gevangenissen niet zo erg als "los" te lopen in hun eigen Somalië.
De piraterij bij Somalië moet militair worden aangepakt. Al onze zgz democratische middelen hebben daar geen effect. Ook aan ons systeem zijn er grenzen en de problemen zullen niet vervagen als die moeten worden opgelost door een gerechtelijk systeem dat niet eens in staat is in het eigen land een vorm van straffeloosheid een halt toe te roepen.

10:50 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: piraterij, belgisch gerecht en politie |  Facebook |

29-06-09

Een hete zomer

Weerkundig gesproken maken we een vrij normaal jaar mee. We hebben nog eens een echte winter gehad, een normale lente en nu kondigt zich ook een echte zomer aan. Van de onweders bleven we, althans hier in de Kempen, voorlopig gespaard, maar zomers warm zal het zeker worden.
Het zou ook wel eens een hete politieke zomer kunnen worden. Het kan toch niet zijn dat deze huidige federale regering, die tot toe zo goed als niets heeft gedaan, een vakantieperiode van meer dan twee maanden in zou gaan zonder ook maar iets verricht te hebben. Ze heeft daarvoor nog de tijd tot 21 juli.
Voor wat het immigrantenprobleem betreft had Marie Arena al gewaarschuwd "Geen vakantie zonder oplossing". Of die er zal komen, blijft koffiedik kijken. Ondertussen is haar tegenstreefster in de federale regering, Annemie Turtelboom, al overstag gegaan. Ze heeft een eerste contingent van ± 1000 inwijkelingen al de toestemming gegeven te mogen blijven en laat uitschemeren dat er nog een veelvoud van dat cijfer zal volgen. Turtelboom en haar partij zijn zogezegd tegen een algemene maatregel, maar in feite komt haar beslissing op hetzelfde neer, zij het dan in schijfjes. "Het gezicht redden", noemen ze dat.
Het is natuurlijk zo, dat men mensen hier geen x-aantal jaren  aan het lijntje moet houden, om nadien vast te stellen dat ze hier al ingeburgerd zijn zonder papieren. Dat alles is nog het gevolg van de snel-Belg-wet van Verhofstadt I, waaraan niemand blijkbaar iets kan/durft doen. Heel het inburgerings- en migrantenbeleid in dit land is al jaren één grote klucht. Men vergeet daarbij, dat dit het land al hopen geld heeft gekost en nog zal kosten, terwijl er feitelijk geen geld meer voorhanden is.
Ondertussen gaan er bij Open VLD steeds meer stemmen op, om ook uit de federale regering te stappen en consequent overal in dit land oppositie te gaan voeren, op alle niveaus. Met de wetenschap dat de meeste excellenties aan hun postje kleven, is het nog zeer de vraag of dat zal gebeuren. In elk geval is er de volgende twee jaar geen eer meer te halen op federaal niveau. Een regering zonder middelen is als een café zonder bier...

10:18 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: inburgering, immigratie, turtelboom |  Facebook |

28-06-09

Koopkracht en deflatie

We beleven rare tijden. Eén jaar geleden stond de inflatie boven de vijf procent. Nu op -1,1%! De grote oorzaak is de ineenstorting van de olieprijs, waarna de kosten van elektriciteit en gas eveneens gedaald zijn. Zonder die energieprijzen (plus alcohol en tabak) mee te tellen, in de zgn "gezondheidsindex" staan we toch nog op + 2% t.o.v. één jaar geleden. Alles laat verwachten, dat ook dat getal nog verder neerwaarts zal gaan. Men merkt overal (soms grote) kortingen, de koopjesperiode komt eraan en allerlei winkel- en fabrieksluitingen laten geen goede afloop vermoeden. Als gevolg daarvan gaan de mensen steeds meer op hun centen letten en juist daarin bestaat dan het gevaar van een echte deflatie, die kan leiden tot een depressie.
Eén jaar geleden kondigden de verenigde vakbonden nog aan, dat ze (weer eens) voor een hete herfst zouden gaan zorgen, omdat ze vonden dat de koopkracht van de mensen was aangetast. Die hete herfst is er niet gekomen, omdat tal van bedrijven toen reeds werknemers begonnen te ontslaan. Door automatische indexaanpassingen stegen de lonen in België met 4,4%. Daarbij kregen heel wat werknemers, dank zij een nieuwe CAO, van hun bedrijf nog een extra loonsverhoging, wat voor velen resulteerde in een effectieve opslag van 6%. Dat gesteld t.o.v. een daling van de inflatie met minstens drie procent, maakt dat men echt niet meer moet zeuren over de koopkracht. Tenzij men natuurlijk zijn werk verliest of dreigt te verliezen. Er gaat geen week voorbij of ergens sluit er wel een zaak of een fabriek, of worden er honderden werknemers op straat gezet. Zelfs degenen die het geluk hebben voorlopig "maar" technisch werkloos te zijn, zijn helemaal niet zeker dat hun situatie gunstig zal blijven evolueren. Vraag het maar eens aan de werknemers van Nyrstar in Balen, waar hun fabriek al zes maanden stil ligt en niemand weet of ze überhaupt nog zal worden heropgestart.
Volgens een studie van het rekruterings- en hr-adviesbedrijf Hudson zijn de Belgische lonen sinds het jaar 2000 met gemiddeld 43% gestegen. Dat is een pak meer dan in de ons omliggende landen waarmee wij moeten concurreren. De grote boosdoener blijkt onze automatische index te zijn, een unicum in de huidige wereldsituatie. Die zorgt wel voor een bescherming van onze sociale welvaart, maar dreigt stilaan zijn doel voorbij te schieten en de oorzaak te worden van een sociaal bloedbad. Vooral bedrijven met een hoofdkwartier in het buitenland zullen steeds minder geneigd zijn te investeren in een land waar de lonen abnormaal blijven stijgen, zelfs in een crisisperiode. De mondiale crisis kan misschien stilaan voorbij gaan, de heropleving zal in ons land waarschijnlijk heel wat langer duren dan elders. Als we moeten rekenen op de regering Van Rompuy, dan wordt ergens rond Sint Juttemis...

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende