31-07-09

Het gat van 20 miljard

De kersverse minister van Begroting, Guy Vanhengel, heeft becijferd, dat het tekort op de begroting van dit jaar alleen al meer dan 20 miljard euro (6 tot 7%) zal bedragen. Dit, nadat Van Rompuy II - de regering van de nationale stilstand - halfweg juni nog sprak van een gat van slechts 14 miljard (4%). Wie een beetje Economie en Financiën volgt (dat volstaat al als ge een  serieuze krant in huis hebt), weet dat er specialisten zijn die het tekort tegen het einde van dit jaar eerder op 30 miljard (10%!) schatten, zeker als deze regering blijft niksen zoals ze tot nu toe steeds gedaan heeft.
Maar laat het ons even bij Vanhengels 20 miljard houden. Om dat tekort terug te dringen zullen er draconische besparingen nodig zijn, op elk vlak. Vanhengel noemde daarbij ook de Sociale Zekerheid. De uitgaven in de gezondheidszorg mogen in dit land immers nog altijd 4,5% per jaar stijgen, ook al weet men dat dit eigenlijk niet kan. Dat maakt nl dat er elk jaar zo'n miljard euro extra bij de staatsschuld komt. Zeker als men weet, dat onze economie aan het krimpen is, is deze maatregel een ramp. Op zijn minst zou men die uitgaven moeten koppelen aan onze ondertussen berucht geworden index.
Verdere besparingen zullen alleen mogelijk zijn mits een staatshervorming, waarbij men resoluut het mes zal moeten zetten in een hoop "verworvenheden", die alleen nog in België bestaan en die maken dat wij niet meer zullen kunnen concurreren tegen onze buurlanden, waardoor we nog verder achteruit zullen gaan.
Waarschijnlijk zal de PS wel een ander voorstel hebben om de staatskast te vullen: meer en nieuwe belastingen. Vanuit hun standpunt is dat logisch: het zijn de Vlamingen die in België de staatsschuld betalen, het zijn de Walen die op de eerste rij staan als er geld ontvangen moet worden. Besparen raakt de Walen, hogere belastingen de Vlamingen. Ik kan het de SP niet kwalijk nemen. De schuldigen voor het huidige debacle en wat er allemaal uit voortvloeit, zijn niet de francofonen partijen, maar de Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD en CD&V in deze rampzalige regering Van Rompuy, die bereid zijn alles toe te geven om toch maar 2011 te halen.
De regering van openbare stilstand is nog twee maanden met vakantie. Gelukkig land dat geen andere problemen heeft!

30-07-09

Antwerpen in de tang

De Nederlandse Raad van State heeft de uitdieping van de Westerschelde voorlopig opgeschort. Dat is heel slecht nieuws voor de haven van Antwerpen. Met Nederland was nl afgesproken dat dit werk nog dit jaar zou worden uitgevoerd, waardoor grotere, vooral containerschepen de Antwerpse haven zouden kunnen binnenvaren. Wegens de crisis zijn ook in Antwerpen de economische activiteiten een stuk teruggevallen, maar men hoopt op een kentering en dan zal die uitdieping meer dan nodig zijn. Voorlopig komt daarvan dus niets in huis. Zelfs al zou er nog een definitieve beslissing vallen die toch een goedkeuring van de werken zou inhouden, dan nog zal er weer veel tijd (en geld) verloren gaan. De officiële reden voor de opschorting zou zijn, dat er te weinig natuurgebied gecreëerd zou worden langs de stroom, wat de kosten van de havenuitbreiding zou moeten compenseren. De echte reden is waarschijnlijk, dat Rotterdam ervan zou profiteren, mochten de grootste containerschepen Antwerpen niet meer kunnen bereiken.
Nu, hoe dan ook, de groene jongens en meisjes zullen tevreden zijn. Zoals ze nu ook al tevreden zijn, dat ze straks de kans krijgen het Lange Wapperproject te kunnen dwarsbomen en zo de verkeersontsluiting van datzelfde Antwerpen voor x-aantal jaren zullen kunnen laten verdagen.
Antwerpen wordt zachtjes, maar zeker doodgeknepen. Geen Schelde-uitdieping, geen Lange Wapperbrug, waarschijnlijk ook geen IJzeren Rijn. Voor dat laatste project heeft men zogezegd al berekend, dat het meer zal kosten dan dat het zou opbrengen. Dit laatste komt, doordat men de oude spoorverbinding van Antwerpen met het Duitse Rijnland, via Luik, heeft gemoderniseerd, waardoor er langs daar sneller kan gereden worden. De solidariteit, weet je wel.
Voeg bij dit alles de bijna zekerheid dat Opel Antwerpen zal moeten sluiten en dat dezelfde groene maffia, die het Lange Wapperproject wil kelderen, nog steeds mollenwerk verricht om ook de uitbouw van de luchthaven van Deurne te boycotten. Kortom, Antwerpen zit in de tang, tienduizende werkplaatsen worden bedreigd en Vlaanderens motor dreigt serieuze schade te gaan oplopen, als hij al niet stil zal vallen (voor wat het verkeer betreft, kan dit letterlijk worden genomen). Dat heel deze zaak niet alleen Vlaanderen, maar ook het Waalse achterland zal treffen, lijkt niemand te interesseren. Ook niet in Wallonië. Daar is het alleen van belang dat België blijft bestaan zoals het nu is, dat de Vlamingen de rekeningen zullen blijven betalen en dat zij, de Walen, hun huidige levensstandaard zullen kunnen behouden, ook al gaat het land eraan failliet.

29-07-09

Toer de zwans

De ronde van Frankrijk is ook niet meer wat hij ooit geweest is. De teruggang duurt al enkele jaren. Drie jaar geleden won de bijna onbekende Oscar Perreiro, dank zij een uit de hand gelopen ontsnapping ("échappe bidon" heet dat in de coureurstaal) én het feit dat de eerstgeklasseerde, Floyd Landis, uit de eindstand verwijderd werd na een dopingaffaire. Een jaar later gebeurde bijna hetzelfde, toen Contador zijn eerste tour won na de declassering van Rasmussen. Vorig jaar mocht Carlos Sastre winnen. De man is wel een verdienstelijk ronderenner, maar reed toen tegen Janneke en Mieke. Dit jaar won wel de beste van het lot, maar de tour zelf was een mager beestje. De organisatoren hadden daar zelf aan meegewerkt door aankomsten van bergritten te verschuiven tot 40 en meer kilometer na de laatste top. De Pyreneeënweek was slaapverwekkend, de rit op de gevreesde Mont Ventoux was een anti-climax. Tussendoor was er gelukkig een beetje strijd in de Alpen, waar de prijzen verdeeld werden. Contador won twee ritten en gooide het op een akkoord met de broertjes Schleck: Fränk mocht een Alpenrit winnen, Andy de witte trui en een podiumplaats. Ouwe taaie Armstrong mocht mee op het podium en zo was iedereen tevreden.
Hopelijk komt die ouwe taaie volgend jaar terug met een nieuwe, serieuze ploeg en gaan de Schlecks niet in zee met Contador. Dan kan er misschien  nog eens wat te beleven vallen.
O, ja, er reden ook landgenoten mee. Jurgen Van den Broeck was een leuke verrassing. Zonder zijn val in de ploegentijdrit,  had hij bij de eerste tien kunnen eindigen. Over Boonen ga ik het niet hebben, daarover is al genoeg papier vuil gemaakt. "Volderke" blijkt het ineens ook niet meer te kunnen. Twee jaar geleden won hij nog de ronde van Oostenrijk en eindigde hij tweede is een toch zware ronde van Zwitserland. Nu geraakt hij amper nog een berg over. Wat de andere landgenoten betreft, zullen we maar best zwijgen. Ze rijden nog mee voor spek en bonen...
Waar is de tijd van de flandriens?

10:58 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ronde van frankrijk, boonen, devolder, contador |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende