30-11-09

Stopp!

Politiek-correct Europa is weer te klein. De Zwitsers hebben nl met bijna 60% "ja" gestemd in het referendum tegen de uitbreiding van de bouw van minaretten in hun land. Dit ondanks de tegengestelde peilingen, een oproep van hun federale regering en van allerlei bewegingen. Willem (Tell) met de pet is daar niet op ingegaan en heeft zijn buikgevoel laten spreken: weg met die on-Europese en onchristelijk tekenen in ons alpenland.
Nu worden ze natuurlijk beschuldigd van "schending van de godsdienstvrijheid", o.m. ook door Amnesty International. Dat zijn een bende schijnheiligaards, want in de meeste moslimlanden bestaat die zgz godsdienstvrijheid helemaal niet. In Saoedi Arabië mag men geen christelijke kerk bouwen, met of zonder toren. In Zwitserland wordt de islam trouwens niet verboden, evenmin als het bouwen van moskeeën. Alleen die minaretten waren er teveel aan, niet alleen omdat ze het architecturaal beeld van de Zwitserse samenleving verstoren, maar ook omdat nogal wat Helveten vrezen, dat ze daar later luidsprekers aan gaan hangen die het rustige Alpenland helemaal in de chaos zullen storten. Vergeten we trouwens niet dat er bv ook in Turkije, een van de weinige moslimlanden (misschien wel het enige) waar kerk en staat gescheiden zijn, er heel wat protest is tegen het lawaai dat men vanuit die minaretten maakt en dit van zonsopgang tot zonsondergang.
Zwitserland telt vandaag de dag een moslimbevolking van rond de 400.000. Dat noemen onze media een kleine minderheid. Daarbij vertellen ze dan, zoals gewoonlijk, maar de halve waarheid. In Zwitserland wonen nl maar een 7 miljoen mensen. België bv, met zijn 11 miljoen, heeft een officiële moslimbevolking van 600.000. Dat zal dus niet zoveel verschillen. Toch maken die zogezegde kleine minderheden kabaal voor een grote en hebben de autochtone inwoners alle redenen om zich ongerust te maken over de gang van zaken. De moskeeën, de minaretten, de hoofddoeken, de uitzondering bij het slachten; dat zouden allemaal zaken zijn die zouden bijdragen tot de integratie van die mensen. Het tegendeel is waar: ze zorgen ervoor dat een steeds groter wordende minderheid steeds meer apart gaat leven. Dat zou misschien nog niet het ergste zijn, ware het niet dat we er zelf door in de verdrukking geraken en straks riskeren vreemden te worden in ons eigen land, zoals ik dat reeds meldde in mijn blog van 23 november.

10:41 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: moslims, zwitsers referendum, minaretten |  Facebook |

29-11-09

Het Europa van de postjes

"Veel Europese landen bezondigen zich aan schaduwachtige coalitiepolitiek. België spant daarin de kroon. Alle Belgische regeringen zijn grote coalities, met partijen die elkaar verafschuwen en die worden volgestouwd met vaste quota voor ministers uit de Frans- en Nederlandstalige gemeenschappen (die elkaar niet kunnen uitstaan). Democratie telt nauwelijks mee, want zelfs partijen die bij verkiezingen serieus verliezen, keren toch nog terug in de regering".
Bovenstaande tekst stond te lezen in "The Economist", een van de meest gezaghebbende weekbladen van Europa. Het blad merkt daarbij op, dat Europa dezelfde weg opgaat als België. "Na 9/11 waren we allemaal Amerikanen", schrijft het, "Na de toewijzing van de jobs i.v.m. de implementatie van de Lissabon akkoorden zijn we allemaal Belgen geworden"!
The Economist heeft meer dan gelijk. De postjes in de nieuwe commissie Barroso zijn inderdaad ingenomen. Het gekende verhaal van de kraaien, die na een knal zijn opgevlogen en daarna terug op een andere tak van dezelfde boom terecht komen (13 van de 27 commissarissen veranderden van job).
Evenmin als België zal Europa nooit fatsoenlijk werken. De nieuwe Europese grondwet (die zelfs zo niet mag genoemd worden!) is een aaneenschakeling van uitzonderingen, evenwichten, grendels en veto's geworden, net zoals de Belgische dat al jaren is.
De doorsnee Europeaan heeft lak aan Europa. Europa was (en is) goed zolang men het economisch bekijkt: het opengaan van de grenzen, de eenheidsmunt, alhoewel zelfs deze punten maar gedeeltelijk zijn ingevuld. Europa is het verhaal van het teveel aan koks die het eten bederven.
Politiek wordt het nooit iets met dit Europa en dat is misschien nog maar best zo. Amerika heeft een burgeroorlog gehad om één te blijven. Europa kende eeuwen van interne oorlogen om verscheiden te blijven. Wie blijft doordrammen over de "Verenigde Staten" van Europa, zoals bv een Verhofstadt, is een dromer, om het beleefd uit te drukken. Europa is het verleden, waarin we willen blijven hangen. Met onze sociale systemen en hangmatten. Maar op wereldvlak stellen we steeds minder voor, tenzij misschien voor de postjes...

11:07 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the economist, e u, het verdrag van lissabon |  Facebook |

28-11-09

Alice in Belgenland

Mijat Maric, Alex Costa, Pape Diakhate, Mathias Lepiller, Nicolas Desencios, Sulaiman Sesay Fulah, Wily Aubameyang, Radek Petr, Igor Djuric, Mohamadou Sissoko, Sofian Benzouien en Alessandro Landoli.
Bovenstaande verzameling zijn de namen van de spelers van een "Belgische" voetbalploeg. Misschien zijn er zelfs wel enkele echte "Belgen" bij. Belgen tussen aanhalingstekens, want dat zullen dan wel zgz nieuwe Belgen zijn. De ploeg, waarover het gaat is nl die van het stadje Eupen uit onze Duitstalige Oostkantons. Er is nog weinig Duits te bespeuren, zo te zien.
"En dan?", hoor ik de voetbalfanaat zeggen. Wel, het gaat hier om het landstreekje dat de pretentie heeft gehad een belangenconflict in te roepen omdat het zich benadeeld voelde bij de mogelijke splitsing van Brussel-Halle/Vilvoorde, 150 km van Eupen verwijderd. Van schijnheiligaards gesproken!
Daar houdt het trouwens niet mee op. In de race naar de verkiezing van de volgende miss België doet er ook een zekere Alice Piani mee. Evenals de meestal vreemden van de bovenstaande voetbalclub, blijkt ook zij een Oostkantonster te zijn, met een naam die al even exotisch is als de rest hierboven. Ik zou het waarschijnlijk niet eens hebben opgemerkt, ware het niet dat niemand minder dat oneliner specialist Bartje De Wever in een column in De Standaard van vorige week vertelde, dat hij - tegen zijn gewoonten in - deze keer zou mee stemmen bij de verkiezing en wel voor die Alice. De reden ervoor was, volgens Bart, omdat het de laatste keer zou zijn dat iemand uit de Oostkantons apart zou kunnen opkomen voor het kroontje van miss België. Dat is dan waarschijnlijk de stank voor dank om de francofonen eens geholpen te hebben in de B-H/V affaire.
Bart zou er beter aan doen helemaal niet te stemmen voor iemand uit de Oostkantons. Die mensen zijn onze steun - in wat voor zaak ook - niet meer waard. Dit gaat nu maar om een akkefietje, maar we krijgen niet elke week de kans te laten zien dat we dergelijke flauwe kul als het nodeloos inroepen van een belangenconflict kunnen afkeuren.
Om het bij het voetbal te houden: in dit geval spelen we bal én man (m/v).

10:47 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bart de wever, oostkantons |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende