04-12-09

Het Belgsiche kiesstelsel

Deze week was het weer zover. De Standaard had weer eens een doos geleerde professoren opengetrokken die nog maar eens bereid waren om het afgezaagde liedje van de samenvallende verkiezingen te komen afdraaien. De gelukkigen deze keer waren Marc Hooghe, Kris Deschouwer, Jean-Benoit Pilet en Stefan Walgrave, stuk voor stuk goedgekeurde belgicistische professoren die het allemaal veel beter weten dan het vulgaire plebs.
Wanneer gaat men eens ophouden met de onzin, dat dit land beter zou bestuurd worden als er samenvallende verkiezingen zouden zijn? Wat zou dat veranderen in de geesten van de huidige politici, die maar verkozen worden in één landshelft en dan ook geen empathie kunnen opbrengen voor die van de andere kant. Zouden de onderhandelingen van oranjeblauw ooit geslaagd zijn, mochten er in 2007 samenvallende verkiezingen geweest zijn? Neen, dus.
Samenvallende verkiezingen komen bijna nergens voor in federale staten, tenzij soms toevallig:
- In Duitsland is het twee keer, haast toevallig, gebeurd in Mecklenburg-Vorpommeren, in 1998 en 2004. Verder nergens.
- In Spanje vallen ze alleen samen in Andalusië, dat is 1 op de 17 regio's daar.
- In Australië zijn samenvallende verkiezingen zelfs verboden. Als het daar dreigt te gebeuren, dan moeten de regionale verkiezingen één maand vervroegd worden en krijgt de federale stembusgang er voorrang.
Van de tien onderzochte federale staten komen samenvallende verkiezingen alleen voor in de U.S.A. Dat is dan de uitzondering die de regel bevestigt. Men kan dat continent (ik noem dat geen "land" meer) toch niet gaan vergelijken met de 30.000 km² die België bestrijkt.
Als politieke partijen (zoals de SP.a, die droomt eindelijk nog eens stemmen te kunnen winnen) en hun geleerde spreekbuizen willen dat dit land beter bestuurd worden, dan moeten de partijen hier nu maar eens stilaan gaan leren op elke niveau (gemeente, provincie, regio en federaal) andere mensen naar voor te schuiven. Dit in plaats van de kiezers telkens opnieuw te confronteren met hun zogenaamde "stemkanonnen". De kiezer is de verkiezingen niet beu, wel het feit dat ze telkens diezelfde tronies te zien krijgen op elk stembusniveau. Overdaad schaadt.

Commentaren

Zo is het, België is soms meer een soap.

Gepost door: Danique | 04-12-09

De commentaren zijn gesloten.