05-12-09

De Vlaamse onmacht

"Er worden in dit land elke dag wetten goedgekeurd zonder een Vlaamse meerderheid, maar als er dan één stemming moet gebeuren zonder Franstalige meerderheid, kan dat niet".
Bovenstaande is van onelinerspecialist Bart De Wever en verscheen op 3 december in Le Soir. Voor wie het (nog) niet zou weten: de éne stemming ging over B-H/V.
De Wever mag dan wel voor 100% gelijk hebben, de vraag is maar hoe ver zijn eigen partij zal blijven meegaan met CD&V, waarmee zij in de Vlaamse regering zit, maar die zich in de federale regering laat rollen zoals in de beste jaren van de CVP. De Vlaamse meerderheid blijkt immers niets voor te stellen zolang CD&V én de collaboralen niet bereid zijn er iets voor te ondernemen. Het bewijs, hoe onmachtig Vlaanderen is, kwam deze week nog duidelijk te uiting:
- Nadat CD&V in de senaat een wisselmeerderheid had gevonden om een algemeen rookverbod in de horeca in te stellen vanaf 01.01.2010 (samen met PS, CDH, SP.a en de groenen), was het de bedoeling dit nog eens over te doen in de Kamer. Toen bleek echter dat Waalse Di Pippo plots niet meer akkoord kon gaan en, met het excuus dat deze regering zich niet zou laten rollen door wisselmeerderheden, werd de wet nog maar eens "aangepast". Ondanks deze nederlaag kraaien Mari-janus Thyssen en zuurpruim Verherstraeten victorie, omdat het maar zou gaan om een uitstel van enkele jaren. Blij met een dooie mus, want in de Belgische politiek kan die wet nog tien keer geamendeerd worden vóór het zover zal zijn. Zeker als men weet, dat er nog verkiezingen tussen komen.
- In de tijd van de zgz canapé-benoemingen en nog enkele van die onfrisse praktijken, liep Vlaanderen storm tegen de leiding van de politie in het algemeen en grote baas Koekelberg in het bijzonder. Niets aan te doen, want Koekelberg had een partijkaart van de PS op zak. Patje briljantine Dewael moest zelfs opstappen als minister van binnenlandse dinges (om de nog vetter betaalde post van kamervoorzitter in te nemen!). Nu blijkt een Waalse tegenkandidaat van Koekelberg gelijk te krijgen bij de Raad van State (de man verloor in de halve finale) en wordt de benoeming van de politietop meer dan waarschijnlijk tóch nog vernietigd. Als Franstaligen zoiets doen blijkt dat altijd een stuk vlotter te gaan in dit land.
- Le nouveau Leterme heeft een bezoekje gebracht aan het plaatsje Ans, bij Luik. Dat had hij vroeger al eens beloofd en, zoals hij het uitdrukte: "Parole donnée, parole tenue". Jammer, dat de geitenboer zich zoiets alleen maar blijkbaar herinnert
als het in het Frans is. Dat van die "vijf minuten politieke moed", schijnt hij ondertussen helemaal vergeten te zijn. Maar dat was ook maar bedoeld voor die achterlijke Vlamingen, die straks toch weer voor hem en zijn partij zullen stemmen. Voor zijn goed bestuur, weet u wel...

10:15 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rookverbod, leterme, le soir, de wever, politietop |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.