12-12-09

Baby De Gucht

Ik zat er in mijn vorige blog een dag naast toen ik schreef dat de Open VLD gisteren een nieuwe voorzitter koos. Dat gebeurt pas vandaag, al verandert dat niet veel aan de rest van het artikel, noch aan de politieke situatie. Als de Open VLD niet Vlaamser wordt en niet terugkomt op de linkse bocht die Verhofstadt de partij heeft doen nemen, dan zou er in de toekomst nog een moment kunnen komen waarop de partij zal flirten met de verkiezingsdrempel.
Uitgerekend in de blauwe verkiezingsweek komt De Gucht Jr nog eens laten zien hoe onbekwaam hij wel is. Nu zijn vader Europees commissaris van Handel (al dan niet met voorkennis) geworden is, acht junior waarschijnlijk zijn dag gekomen om de Belgen in het algemeen en de Vlamingen in het bijzonder te blijven shockeren. Nadat het groentje (ergens rond de 25) zich al eens had laten opmerken in het euthanasiedebat (moeten die oude mensen ons nog zoveel geld kosten?), heeft hij nu een wetsvoorstel gesteund van een zekere Philippe Mahoux (van de Waalse PS,  of wat dacht je?) die in de senaat een voorstel tot absolute scheiding van Kerk en Staat heeft ingediend. Dat zou o.m. kunnen inhouden, dat er zelfs geen kruisbeelden meer zouden mogen staan op onze kerkhoven. Kortom, terug naar de papenvreterij van de negentiende eeuw!
Ondertussen is dat voorstel al weer afgevoerd. Toen het op de agenda van de senaat kwam, bleek geen enkele van de indieners (twee van de PS, één van de MR, één van Ecolo en twee van de Open VLD) aanwezig te zijn. De Ecolo senator had zich ondertussen teruggetrokken. Daarmee werd in elk geval al vermeden dat we naar Italiaanse toestanden zouden evolueren, waar meer dan 80% van de plaatselijke volksvertegenwoordigers, over de partijgrenzen heen, zich verzetten tegen een arrest van Straatsburg, waarbij het in Italië verboden zou worden nog kruisbeelden te hangen in openbare gebouwen.
Het wordt hoog tijd dat we in Vlaanderen een einde maken aan de politieke dynastieën van welke partij ook. Het is een schande dat jongelui zo maar op hoge functies geparachuteerd worden, enkel en alleen omdat ze zoon of dochter van zijn. Het toppunt van belachelijkheid beleefden we trouwens deze week nog in de "De slimste mens van de (VRT) wereld", waar zoontje Tobback aan meedeed, terwijl pa Tobback in de jury zat. Dat Tobback Jr het tenslotte niét haalde, was m.i. eerder uit het eigen besef dat hier een brug te ver was gegaan. Ook aan de schaamte zijn er blijkbaar grenzen...

De commentaren zijn gesloten.