13-12-09

Brussel rioolstad

Brussel stinkt. Wie het niet gelooft moet dezer dagen maar eens naar de Zenne gaan. Door dat riviertje stroomt al sinds 26 november het ongezuiverde afvalwater van meer dan een miljoen Brusselaars. Reden daarvoor is, dat het waterzuiveringsstation van Brussel Noord, pas operationeel van in 2007, het heeft laten afweten.
Het gevolg van deze grootschalige milieuvervuiling, nota bene juist tijdens de klimaattop van Kopenhagen, is - merkwaardig genoeg - dat Brussel er zelf geen last van, maar Vlaanderen des te meer. Het ongezuiverde water stroomt nl van de Zenne in de Rupel en vandaar in de Schelde. Een onmiddellijk gevolg daarvan is een verwachte vissterfte, net nu een aantal vissoorten terug begon op te duiken in zowel de Zenne als de Rupel. En daar houdt het niet bij op.
- Als nl zou blijken, dat men de bacteriën, die gebruikt worden bij de waterzuivering, ook zou hebben laten wegvloeien, dan kan het maanden duren alvorens de centrale weer normaal zal kunnen werken.
- Vlaanderen betaalt niet alleen een ecologische tol voor deze zoveelste Brusselse flater (de voorlaatste was die van het Greenpeace schandaal op de Europese top), maar verliest er ook geld bij. Van de 51 miljoen euro die de stad Brussel jaarlijks aan het (Frans-Brussels) consortium betaalt, komt 15,7% van Vlaanderen. Feitelijk zou onze regio er best aan doen verdere betalingen onmiddellijk te stop te zetten. Misschien zet dat wat haast achter het repareren cq opstarten van het station.
En er is nog meer. Het feit van het stilleggen van het waterzuiversstation werd pas medegedeeld op 9 december, daar waar het in feite al plat lag vanaf 26 november. M.a.w. op de dag van de officiële mededeling, liep het Brusselse afvalwater al dertien dagen ongezuiverd weg, zonder dat er ook maar iemand daarover iets mededeelde! We kunnen rustig stellen dat dit misdadig is, zeker voor een stad die zich de navel van Europa waant en vindt dat haar grondgebied nog zou moeten worden uitgebreid. Na de rellen in Anderlecht en St. Jans ten Node, het politiedebacle rond Greenpeace en nu dit weer, kan men best stellen dat Brussel zijn taak helemaal niet aankan.

10:15 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, zenne, rupel, aquiris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.