14-12-09

Het Milquettaplan

Zoals al halvelings verwacht werd, zit het er bovenarms op tussen la Milquet en de Vlaamse deelregering. De reden daarvoor is een zoveelste werkgelegenheidsplan, deze keer opgemaakt door Milquet, dat geen rekening houdt met het feit dat Vlaanderen en Wallonië ook op het gebied van de werkgelegenheid twee verschillende landen zijn.
Het plan heeft veel weg van een déjà vu. Tien jaar geleden haalde tante Laurette eenzelfde stunt uit, met wat toen het "Rosettaplan" genoemd werd, naar de naam van een van de vele armoedefilms die de gebroeders Dardenne draaiden aan hun Waalse voordeur. Dat plan paste toen ook op Vlaanderen als een tang op een varken en moest ettelijke keren worden aangepast. De huidige Vlaamse regering wil geen herhaling van die toestanden en heeft dus gezegd een belangenconflict in te zullen roepen als Milquet op woensdag van deze week haar nieuw plan niet zou hebben aangepast aan de noden van álle Belgen, niet alleen aan die van Brussel en Wallonië zoals tot nu toe het geval is.
De Brusselse furie is nu in alle staten en staat te roepen dat Vlaanderen haar boycot, dat wij - Vlamingen - gaan zorgen voor een zoveelste communautaire crisis en nog van dat francofone moois. Wat Vlaanderen nu dreigt te doen (en hopelijk doet ze dat ook echt) is de Maddens doctrine toepassen en de francofonen lik op stuk geven. Het belangenconflict is immers al jaren misbruikt door de Franstaligen van dit land. Denk maar aan B-H/V waar zelfs de Duitstalige gemeenschap werd ingeschakeld om voor de vierde (!) keer een door de Raad van State goedgekeurde wet toe te passen. Er is trouwens nóg een belangenconflict dat Vlaanderen dreigt in te roepen en wel tegen het voornemen van dezelfde Milquet die een federaal vormingsfonds wil oprichten (met Vlaams geld, of wat dacht je?). Dat kan niet, want dat is een deelstaatbevoegdheid.
In de marge van bovenstaande valt er waarschijnlijk nog iets interessants te beleven. Volgens Milquet zouden al haar collega's in de regering Leterme II het met haar eens zijn, ook die van CD&V en Open VLD. Dat zou dan inhouden, dat de federale en de regionale CD&V-ers voor een eerste keer tegenover elkaar zouden komen te staan. Nu maar hopen, dat Maddens gelijk krijgt!

10:57 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkgelegenheid, vlaamse regering, milquet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.