16-12-09

De Catalaanse onafhankelijkheid

Zondag zijn de Catalanen nog maar eens ter stembus getrokken om hun intenties voor de onafhankelijkheid van hun regio te bevestigen. Het was maar een symbolische bedoening, maar toch werd er gestemd in 166 gemeenten, was er een opkomst van zo'n 30% en sprak die zich met een ruime meerderheid uit voor onafhankelijkheid (bijna 95%). Het stelt misschien allemaal niet veel voor, vooral omdat het officiële Spanje Catalonië zomaar niet de onafhankelijkheid zal geven. Het is de welvarendste en hardstwerkende regio van het Iberische schiereiland en Madrid kan niet zonder. Een beetje te vergelijken met bij ons Antwerpen en Brussel (Antwerpen werkt, Brussel verteert (en vervuilt).
Ondanks dit alles blijven er in Europa heel wat regio's die naar onafhankelijkheid streven. Zeker als streken zoals Slovenië, Montenegro en zelfs Kosovo onafhankelijk mogen worden, waarom dat Catalonië (en Vlaanderen) niet?
Ook Schotland wil dezelfde weg op. Daar wordt de regio al een tijdje geregeerd door de eigen Schotse nationale partij. Premier Alex Salmond heeft nu een witboek gepubliceerd, waarin hij stelt dat er volgend jaar een officieel referendum over de toekomst van Schotland moet komen. Wat opmerkelijk is in het land van de Highlanders en de wisky is, dat de Schotse groenen, die daar in de oppositie zitten, ook gewonnen zijn voor de Schotse onafhankelijkheid. Wat een wereld van verschil met onze groentjes die hun eigen volk slag op keer in de steek laten ten voordele van een stilaan archaïsche Belgische staat.
En Vlaanderen? Waarom zouden wij niet onafhankelijk mogen worden? Met zijn zes miljoen inwoners, zijn wereldhavens, zijn gunstige centrale ligging binnen Europa, kunnen wij rustig mee met de meeste landen en landjes die nu al in de Europese Unie zitten. En Brussel en Wallonië dan? Brussel kan aansluiten, onder voorwaarden. Wallonië wil niet ons, maar wel onze centen. Waarom zouden we medelijden blijven hebben voor een regio die zelf niets doet, van ons profiteert en ons verder boycot waar ze het ook maar kan?
Stel dat morgen Catalonië en/of Schotland onafhankelijk worden. Wat houdt er ons dan nog tegen om hetzelfde te eisen? De V-partijen vertegenwoordigen nu al bijna 40% van de Vlaamse bevolking, dat is 10% meer dan er in Catalonië kwam opdagen. Nog enkele federale kemels verder en we geraken wel aan de 50%. Eens daarover zullen we zien wat we gaan zien.

10:12 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, schotland, catalonie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.