18-12-09

De groene schande

Zoals te verwachten was (ik verwachtte het althans) denkt Madame Huytebroeck (Ecolo) er niet aan ontslag te nemen als hoofdverantwoordelijke voor het Brusselse milieu. Zoals ik al menigmaal geschreven heb: francofone ministers treden nooit af. Denk maar aan Gendebien na het Heizeldrama van 1985, Wathelet Sr die Dutroux vrij liet, Reynders die niet wou aftreden in Fortisgate. Alleen Vlaamse ministers blijken genoeg schaamtegevoel te hebben om rekenschap te geven van hun verantwoordelijkheid als zij, of hun departement serieus in de fout gaan.
Huytebroeck behoort tot de klassieke denk links, leef rechts generatie die in België weelderig tiert in linkse kringen en dito partijen. Het is trouwens opmerkelijk dat ze gesteund wordt door haar eigen partij, door de andere partijen in de Brusselse meerderheid én door Groen! dat wel enkele opmerkingen heeft, maar niet wil dat ze aftreedt. En dit voor een beleidsverantwoordelijke die de grootste binnenlandse milieuramp van de laatste vijftig jaar (het kan ook meer zijn) op haar geweten heeft. Natuurlijk is zij niet de enige schuldige, maar zij draagt wel de eindverantwoordelijkheid. Als het om de baten gaat, staat dat volkje steeds op de eerste rij, als het fout loopt hebben "de anderen" het gedaan.
Uitgerekend in de weken van de klimaatconferentie van Kopenhagen (Huytebroeck was daar ter plaatse!) zijn het de groene partijen die in de hoofdstad van de E.U. grandioos te kort komen - en dan nog in een materie die ze zelf altijd geclaimd hebben - en die duidelijk laten zien wat voor minachting zij hebben voor ons zgz democratisch systeem. Niet voor niks staan ze bekend als de nieuwe communisten die, als ze het voor het zeggen hadden, de hele bevolking eens zouden vertellen hoe ze in hun gelid zou moeten lopen.
Tot slot nog dit: zelfs de Brusselse FDF-woordvoerder gaf toe, dat de Aquirisramp geen communautaire, maar een ecologische materie is, ondanks het feit dat ze in de eerste plaats een ramp is voor Vlaanderen. Een duidelijkere afkeuring kan er niet zijn.

11:05 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groen, ecolo, kopenhagen, huytebroec |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.