26-12-09

Is genoeg niet meer genoeg?

Volgens het financieel expertisebureau Watson Wyatt, dat daarover enkele peilingen heeft verricht, zou 40% van de Vlaamse werknemers voor 2010 een degelijke loonsverhoging verwachten. Een op vier denkt er zelfs aan daarover eens met de baas te gaan klappen en een deel daarvan denkt naar ander werk uit te gaan kijken, mocht die loonsverhoging er niét komen.
Leven die mensen op Mars, of zie ik dat (weer) verkeerd? In een tijd waarin fabrieksluitingen en afdankingen bijna wekelijkse kost zijn geworden, waarbij nog altijd een serieus percentage van zowel arbeiders als bedienden in een tijdelijke werkloosheid zitten, zou men aannemen dat heel wat mensen al erg blij zouden mogen zijn hun huidige job te kunnen behouden.
Zeker in een land als België dat nog als enige de oude index hanteert en waar een systeem van technische werkloosheid al vóór de crisis bestond, hebben heel wat werknemers geluk gehad niet afgedankt te worden. Dank zij die index kregen ze begin dit jaar zelfs een automatische loonsverhoging van 4,5% (t.o.v. het Europees gemiddelde van 2,6%). Door het feit dat de inflatie in 2009 uitzonderlijk negatief was, heeft de gemiddelde werknemer zijn koopkracht hier met meer dan 4% zien toenemen.
Het ergste van de crisis mag dan al officieel voorbij zijn, zowat iedereen die ermee te maken heeft, voorspelt dat er ook in 2010 nog heel wat jobs zouden kunnen sneuvelen. Uitgerekend nú loonsverhogingen eisen is er dan ook vér over. Blijkbaar zijn er mensen die nooit genoeg hebben, waarvoor ook genoeg nog niet genoeg is. Het zou voor sommigen wel eens bitter ontwaken kunnen worden...

10:49 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2010, watson wyatt, loonsverhogingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.