31-12-09

Drie verloren jaren

De impasse tussen de Vlaamse en Franssprekende partijen over de decentralisering van de macht van het federale naar het regionale niveau zal het beleid afwenden van de vitale opdracht om de economie door de neergang te loodsen. Eventueel zal de coalitie struikelen vóór 2011. De levensstandaard zal stagneren en de werkloosheid verder stijgen”.

Bovenstaande tekst is niet van mij, ook niet van e.o.a. belgicist of separatist, maar komt uit de Britse “Economist”, toch een van de toonaangevende bladen in Europa. Het is van de hand van David Rennie, die onder de schuilnaam Charlemagne de Europese politiek volgt en bijna constant in Brussel aanwezig is. Een nuchtere vaststelling van een buitenstaander, waaraan weinig is aan toe te voegen.

De laatste drie jaren waren inderdaad verloren jaren. Sinds 2007 is er in dit land niets, maar dan ook niets meer gebeurd. Eerst o.w.v. de federale verkiezingen van dat jaar, dan o.w.v. de oranjeblauwe onderhandelingen die niets hebben opgebracht en daarna o.w.v. de compleet onzekere politieke situatie die er daarna ontstaan is en waarbij we vier premiers hebben gekend in een kleine twee jaar. Kers op de taart was tenslotte het complete immobilisme tijdens de legislatuur van curator Van Rompuy, die daarvoor – hoe is het mogelijk – nog beloond werd met de topjob in de herschikte Europese Unie.

Als er in 2009 hier bij ons iets speciaals gebeurd is, dan is het wel degelijk die opgang van Haiku Herman, die – letterlijk en figuurlijk – bij gebrek aan gewicht omhoog is gevallen, eerst tot premier van dit land, daarna tot de primus inter pares van Europa. De man geeft trouwens ridderlijk toe, dat hij in zijn leven nooit ergens echt voor heeft moeten vechten. Het is zo’n beetje gegaan zoals de loterij winnen, maar dan zonder een lot gekocht te hebben. Hoe belangrijk Europa geworden is, hebben we trouwens nog pas kunnen meemaken tijdens de klimaatflop van Kopenhagen. Het waren de USA en China die het daar tenslotte op een akkoordje gooiden, er Brazilië, India en zelfs Zuid-Afrika bij betrokken en heel Europa (Rusland inbegrepen) in de kou lieten staan.

Als het immobilisme in dit land in 2010 voortduurt, dan zou het inderdaad wenselijker zijn federale verkiezingen te houden vóór 2011. Dan moet echter eerst B-H/V zijn opgelost. De kortste oplossing daarvoor is een eenzijdige goedkeuring van Vlaamse meerderheid in de Kamer. Als de francofonen dan woord houden, laten ze de regering Leterme II vallen en kunnen er inderdaad geldige verkiezingen komen. Daarna zal dan moeten beslist worden dit land grondig te hervormen. Als dat niet zou lukken, dan wordt het Bye, bye, Belgium II. Toerisme Vlaanderen heeft er al een landkaart voor klaar liggen, waarop Wallonië bij Frankrijk werd ondergebracht…

---

Ondertussen zijn we weer aan de laatste dag van een jaar gekomen. Het zal weer snel Pasen zijn. Nog de beste wensen voor 2010 aan allen die de moeite blijven doen mijn schrijfsels te blijven volgen.

 

11:03 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2009, europa, 2010, van rompuy |  Facebook |

30-12-09

Het overbodige Vlaanderen

Het is niet de eerste keer dat ik een lans breek om een deel overbodige politieke instellingen en jobs in ons land af te schaffen. Senaat en provincieraden zijn er daar twee van. Dat geldt niet alleen voor België, maar ook voor ons eigen Vlaanderen. Als we willen dat wat we zelf doen, we beter doen, moet dat gewoon eens gebeuren. Het houdt met die twee voorbeelden trouwens niet op.
Dat laatste blijkt uit recent nieuws, dat Vlaanderen niet minder dan 15 arrondissementscommissarissen telt, die elk zo'n 100.000 euro per hoofd kosten. Wat doen die eigenlijk? Wel, niets, helemaal niets. Het gaat hier om een functie die in de verre negentiende eeuw in het leven was geroepen omdat de provinciegouverneurs toen in hun eigen provincie niet overal snel konden geraken. Die commissarissen waren dan ook zo'n soort vice-gouverneurs. Dat zijn ze nog, maar ze hoeven er niets anders meer voor te doen dan hun centen binnenrijven. Het is dan ook louter een job geworden voor politieke gebuisden. Bekendste recent voorbeeld is Anne Martens, dochter van haar vader, die benoemd werd in West-Vlaanderen. Als compensatie voor deze CD&V-benoeming, kreeg Open VLD er een in Oost-Vlaanderen en de SP.a een in Limburg. Hetzelfde ritueel dat ook wordt toegepast voor de benoeming van de gouverneurs. De N-VA heeft bij de laatste benoeming van de Limburgse gouverneur een schuchtere poging gedaan om er zich tussen te wringen, maar dat is niet gelukt. De klassieke partijen houden die luxe baantjes netjes voor zichzelf.
Die affaire met de arrondissementscommissarissen is niet de enige politieke uitwas in onze regio. Volgens een Leuvens onderzoek bestaan er in Vlaanderen 529 (!) intermediaire "structuren", waarvan gezegd wordt dat de ene helft dient om de andere te "coördineren". De meesten zijn zelfs door de Vlaamse overheid zelf opgericht en gaan van LOP's in het onderwijs, SERR's en RESOC's op sociaal economisch vlak tot SIT's, SELL's en LOGO's in de gezondheidssector. Er bestaat zelfs een "Raad van Adel", een "Vlaamse Heraldische Raad" en een "Commissie voor Onderzoek van Rijnschepen", om er maar enkele op te noemen.
Als dat gerommel in de marge mag dan niets op zich zelf betekenen, in zijn totaliteit kost dat ons, belastingbetalers, veel geld en dient het meestal om eenzelfde groep politieke zakkenvullers te onderhouden.
Er is nog veel werk aan de Vlaamse winkel!

29-12-09

Klassiek op Exqi

Vele jaren lang zijn wij geabonneerd geweest op de Gazet Van Antwerpen. Het was zowat de laatste krant in Vlaanderen die voor haar Vlaams zijn uitkwam en die ook de Vlaamse rechterzijde een kans gaf. Tot dan de krant, op aanraden van S.S. uit H., werd overgenomen door de Limburgse uitgeverij Concentra. De hoofdredacteur van het "Frutje", de katholieke overtuigde Vlaming Luc Van Loon werd ontslagen en vervangen door een politiek correcte logebroeder en de krant werd tenslotte wat ze nu nog is: de Gazet van Janssens.
Evenals enkele duizende andere overtuigde Vlamingen heb ik mijn abonnement op de Antwerpse krant niet meer vernieuwd. Het probleem daarna was, dat er in Vlaanderen eigenlijk geen echte Vlaamsgezinde krant meer overbleef. Dat ik, na enkele omzwervingen, tenslotte bij De Standaard terecht gekomen ben, had o.m. ook te maken met het feit dat die krant regelmatig nieuws uitbracht over klassieke muziek.
Wij zijn thuis nl fervente aanhangers van de echte klassiek, zowel concerten, opera's, Gregoriaanse missen als klassiek ballet. Tot voor enkele jaren terug was het zowat op alle zenders de gewoonte rond de Kersttijd wat meer klassieke muziek uit te zenden. De laatste jaren was dat aanbod al vreselijk verschraald, in zover dat we steeds meer gingen kijken naar Arte, de Nederlandse omroepen en de BBC, allemaal zenders die toch nog iéts van klassiek uitzonden in deze donkerste dagen van het jaar. Dat is ook dit jaar het geval, maar dan met één uitzondering: Exqi.
De nieuwe Tv-zender Exqi mag dan al een hoop flauwekul uitzenden, in deze Kerstdagen was het de Vlaamse zender met de meeste uitvoeringen van klassieke muziek. Ik denk dat Exqui op zijn eentje meer klassiek heeft gebracht dan alle andere zgz "Vlaamse" zenders samen , waarvan men bij de meeste niet eens bemerkt dat het nu Kerstmis is. Buiten dan enkele filmen over Santa Claus, de dronkelap die in Amerika verkocht wordt voor Sinterklaas. Filmen die we trouwens elk jaar opnieuw te zien krijgen.
Nu nog duimen dat Exqi op de ingeslagen weg verder gaat...

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende