10-01-10

De pensioenramp

De hilarische speech, die kameraad Porsche eergisteren kwam geven in de senaat, was zijn antwoord op een interpellatie van Geert Lambert, ex-spiritist en nog wat, de laatste der Volksuniemohikanen die nu dus groen geworden is. Geert had waarschijnlijk ook het verslag van Voka gelezen over de gang van zaken bij de pensioenen en wou daarover enige uitleg. Van het gewauwel van Daerden, dat voor Nederlands moest doorgaan, zal hij wel niet wijzer zijn geworden, waardoor men kan stellen dat die man - evengoed als zijn partijgenoot Mathot destijds, waarschijnlijk ook verwacht dat het deficit wel zal weggaan zoals het gekomen is.
Het rapport van Voka, de vereniging van Vlaamse werkgevers, zeg maar, is er nochtans een om helemaal niet mee te lachen. De Vlaamse werkgeversorganisatie heeft nl berekend, dat - en dit al sinds het begin van de jaren tachtig - meer dan 30% van de pensioenen in ons land opgebouwd werd zonder ervoor te moeten werken. Dat betekent, dat de staat dat geld bijpast. De totale uitgaven bedragen nu reeds een kwart van het bbp en dat zal - met de komst van de zgz "babyboomers" vanaf dit jaar - pas echt gaan exploderen. In feite komt het er op neer dat men nu in België al vijf dagen per maand moet werken (en afdragen) om de kosten van de huidige vergrijzing te kunnen betalen. Dat zou nog niet erg zijn, mocht iedereen daartoe bijdragen, maar dat schijnt niet het geval te zijn. Wie bv met brugpensioen gaat, tijdskrediet opneemt, werkloos of ziek wordt (en dan hebben we het nog niet over de zgz asielzoekers), draagt niet (meer bij). Zo kan het gebeuren dat een landgenoot na 30 jaar werken met brugpensioen gaat en hij vanaf zijn 65ste een pensioen krijgt alsof hij 45 jaar zou gewerkt hebben (en dus bijgedragen), wat dus niet klopt.
Michel Daerdens oplossing voor de pensioenproblemen is vrij simpel: stort genoeg geld in het Zilverfonds en het probleem stelt zich de eerste 20 tot 30 jaar niet meer. Dat is een perverse leugen en wel om volgende redenen:
1. Een land kan geen berg schulden hebben en daarnaast een zgz "zwarte kous", in casu het Zilverfonds.
2. Een land met een schuld van 21 miljard op zijn jaarbegroting, heeft geen overschotten om in dat Zilverfonds te storten.
3. Zelfs mocht het toch zo zijn, dan kan men uit dat fonds alleen maar gaan putten, als de staatsschuld minder zou bedragen dan 60% van het bbp. Momenteel is dat bijna 100% en blijft die schuld nog steeds stijgen.
Tenslotte nog dit: het zullen niet de huidige gepensioneerden zijn die het kind van de rekening zullen worden, maar wel de jongere werknemers. Zij zullen zich blauw betalen om de nu al te lage pensioenen betaalbaar te houden en riskeren straks zelf niet alleen langer te zullen moeten werken, maar waarschijnlijk nóg minder pensioen te zullen krijgen.

10:14 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: michel daerden, pensioenen, zilverfonds |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.