15-01-10

Letermes samenwerkingsfederalisme

Ik heb in deze rubriek (op 11 dezer) al eens de draak gestoken met wat Leterme het "samenwerkingsfederalisme" noemt. Voor mij is dat een nepfederalisme en dat wordt door de feiten bevestigd:
- Het plan voor de hervorming van het leger,  waaraan "Crembo" geen jota meer zou veranderen is, op vraag van Reynders en zijn MR, "aangepast". Daar waar in Vlaanderen alle kazernes die moesten gesloten worden, zullen gesloten worden, blijven er in Wallonië twee open en worden zo'n 500 Waalse militairen omgeschoold tot museumopzichters e.d.
- Nadat "watje" De Clerck de zgz "atomiumconferentie" opstartte, waaraan het Vlaams Belang niet mocht meedoen en het N-VA afhaakte, hebben francofonen en collaboralen het daar voor het zeggen en lijkt de hele justitiehervorming een lachertje te gaan worden. Dat zeggen specialisten van de Orde der Vlaamse Balies en dat wordt bevestigd door niemand minder dan Brice De Ruyver, de voormalige veiligheidsadviseur van Verhofstadt. Justitie zou moeten vereenvoudigd worden. Dat betekent minder ambtenarij en dus minder jobs, wat de Waalse deelnemers niet accepteren. De scheeftrekking in middelen tussen de Franstalige en de Nederlandstalige arrondissementen (in het voordeel van de eersten, of wat dacht je?), zal dus blijven bestaan.
- Volgens een nieuwe campagne van het Vlaams Belang is België de grootste bijdrager tot het financieren van de Europese Unie en krijgt het land daarvoor het minst terug. Of dat nog niet erg genoeg is, blijkt dat de gemiddelde Vlaming Europa elk jaar 286 euro kost, de Waal slechts 143...
- De Franstalige asielrechters blijken negen (9!) keer meer zgz "vluchtelingen" te erkennen als de Nederlandstalige. Dit past helemaal in het francofone plaatje, als men weet dat staatssecretaris Courrard beslist heeft dat 88% van de inwijkelingen naar Vlaanderen worden verwezen, t.o.v. slechts 11% naar Wallonië (en één (1!) procent naar Brussel).
- Terwijl Vlaanderen zo'n kleine duizend flitspalen heeft staan, staan er in Wallonië, juist geteld, zeven (7!). Die zeven werken niet eens, daar Waals verkeersminister Lutgen eerst borden wil plaatsen om de aanwezigheid van die palen aan te kondigen* en dat kan nog even duren, misschien tot Sint Jutemis. Meer dan de helft van de opbrengst van de in Vlaanderen geïnde boetes gaat ondertussen wel naar Wallonië, dat ze zonder enige scrupule incasseert.
We zouden zo nog even door kunnen gaan, zoals bv over het feit dat er tijdens de eindejaarsfeesten in verhouding veel meer alcoholcontroles zijn gedaan in Vlaanderen dan in Wallonië (staatssecretaris Schouppe wist dat te vertellen). Het blijft een feit dat het altijd neer komt op hetzelfde liedje: de Belgische wetten moéten altijd worden nageleefd in Vlaanderen. In Wallonië alleen als het hen past en dan nog...
Het samenwerkingsfederalisme van Leterme bestaat dan ook niet. Het is gewoon een ander naam voor de Belgische politiek sinds 1830, waarbij één landshelft zich superieur denkt te moeten opstellen. Meer dan ooit tevoren blijft België bestaan dank zij het geduld van de Vlamingen.

* Het miepie dat in Vlaanderen Verkeer mag doen, Crevits dus, wil overwegen het voorbeeld van Lutgen te volgen en ook in Vlaanderen waarschuwingsborden te gaan plaatsen vóór de flitspalen. Dat zijn dan nog eens zo'n duizend extra platen meer in het bos verkeerstekens dat er op onze wegen al staat...

De commentaren zijn gesloten.