17-01-10

Quid VRT?

Januari is de maand van de jaarverslagen en de politieke bijeenkomsten. De jaarverslagen, over 2009, stellen niet veel voor. De politieke bijeenkomsten zijn er feitelijk alleen maar voor de achterban. CD&V heeft het dan weer over "goed bestuur", iets anders heeft die partij niet te bieden en - liefst van al - wordt zij niet meer herinnerd aan haar kiesbeloftes van 2007 waarvan niets, maar dan ook niets in huis is gekomen. Bij de liberalen zal er dit jaar wat meer volk opkomen, enkel en alleen om de nieuwe voorzitter eens van dichtbij te kunnen zien. Op Somers was men uitgekeken en nieuwe bezems hebben de reputatie beter te vegen.
Bij N-VA heeft men, eindelijk, een vette vis kunnen vangen. Neen, geen staatshervorming of iets anders dat het kieskorps zou kunnen plezieren. N-VA heeft een grote benoeming in de wacht kunnen slepen en wel deze van voorzitter van de raad van bestuur van de VDAB. Dat wordt Danny Pieters, professor in Leuven en in een vroeger leven al eens kamerlid voor de Volksunie. Nadat de partij al naast een plaats van gouverneur had gegrepen, mag ze nu - eindelijk - ook eens meeprofiteren bij de nieuwe benoemingen door de Vlaamse regering. De vraag is maar, in welke mate de partij zich verder communautair zal opstellen, ongeacht de cadeaus die ze er van de traditionele partijen voor krijgt. B-H/V wordt voor N-VA de eerste cruciale test.
Nu N-VA de topjob bij VDAB kreeg, moesten de andere partijen ook iets hebben. SP.a blijft de leiding houden bij De Lijn en CD&V, wel die krijgt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Dat wordt niemand minder dan Luc Van Den Branden, oud minister-president van de Vlaamse regering. Hij zal Guy Peeters (SP.a) vervangen, wiens termijn was uitgediend.
Van Den Branden mag dan wel van de (linkse) ACV strekking zijn binnen CD&V, de man heeft bewezen toch een flinke Vlaamse reflex te hebben. Hij is daarvoor vroeger ooit zelfs op het matje geroepen bij de heilige Baudouin. Van de man wordt in Vlaanderen veel verwacht, zeker nu hij aan het hoofd komt van een omroep die voor de overgrote meerderheid bestaat uit socialisten en gelijkgezinden en  waar het Vlaams zijn eerder als een handicap wordt beschouwd. Door het feit, dat Van Den Branden eigenlijk al met pensioen is (hij heeft nog een functie bij de Europese commissie der regio's, maar dat stelt niet veel voor), hoeft hij niet meer aan een verdere carrière te denken en zou hij - als hij dat wil - eens voluit Vlaams kunnen gaan. Er zijn nog Vlamingen, die dat gedaan hebben, eens ze met pensioen gingen en hun carrière niet meer in gevaar kwam. Denk maar aan Remi Vermeiren, Frans Crols en Eric Suy. Van Den Branden zou zich aan hen kunnen optrekken.
Bij de VRT zou het echt geen kwaad kunnen, mocht die linkse augiasstal eens worden uitgemest. Met een resem duidende programma's van allemaal dezelfde, linkse, meestal Vlaamsonvriendelijke strekking mag wel eens korte metten worden gemaakt. Of ze nu de Zevende Dag heten of Terzake of Phara of De Keien van de Wetstraat of Villa Politica, het is één pot links nat, waar steeds dezelfde mensen en partijen aan bod komen en steeds dezelfde geen kans krijgen. De openbare omroep werkt met het geld van iedereen en moet dan ook iedereen aan bod komen.
Aan Van Den Branden om daar iets aan te doen.

10:20 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrt, n-va, van den branden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.