19-01-10

Ti-ta-tovenaar

Vorige week verscheen er in De Standaard een uitvoerig interview met SP.a-er Johan Vande Lanotte en zijn zgz "politieke zoon", John Crombez. Daarin deed de vroegere minister van Begroting nogal schamper over de huidige, de liberaal Vanhengel. Die laatste slikte dat echter niet en antwoordde, in de zelfde krant, dat Vande La beter zijn mond kon houden. Hij noemde hem de "Ti-ta-tovenaar" van de Begroting en deze benaming deed mij deugd. Ik heb die nl ook ooit gebruikt voor dezelfde Vande Lanotte, in mijn blog van het verre13 december 2005 over de "Nepbegrotingen van Verhofstadt".
Vanhengel verwijt Vande Lanotte zijn Belgacom-operaties, de miljarden van de overgenomen pensioenfondsen, de honderden miljoenen van Alesh (de sociale huisvestingsmaatschappijen), de verkoop van de ambassadewoning in Tokio en van de goudreserves enz., enz... Kortom, volgens Vanhengel - en daarin heeft hij gelijk - zijn een heel deel van de huidige problemen er gekomen door het kunst en vliegwerk van de Ti-ta-tovenaar uit Oostende. Hij vergeet er wel bij te zeggen dat de geleerde professor toen lid was van de paarse regeringen, die geleid werden door super liberaal en partijgenoot Verhofstadt.
Op één punt heeft Vande Lanotte wel gelijk: meer dan een derde van het huidige tekort van 20 miljard op de Begroting van 2009 heeft niets met de crisis te maken en dat zal ook zo zijn bij die van 2010. Want deze regering Leterme doet niet alleen niets aan de staatshervorming, hetzelfde geldt voor de staatsschuld. Ze hoopt alleen op een Mathot-effect, nl dat een deel van de schulden zullen verdwijnen dank zij een gunstigere economische groei, die de inkomsten zal doen stijgen en de uitgaven zal doen dalen. Heel wat economen zijn er daar echter niet mee eens, omdat ze vrezen dat er in 2010 en/of 2011 wel eens een nieuwe dip zou kunnen komen. Ondertussen moet de federale regering twee jaar na elkaar zo'n 2,5 miljard extra geld in de sociale zekerheid storten. Dat komt, doordat de sociale bijdragen van de mensen die werken niet meer voldoende zijn om het gat te dichten en er steeds meer mensen van die sociale zekerheid genieten zonder er zelfs maar één cent aan bij te dragen. De regering moet dan op zoek naar alternatieve bijdragen, zoals het verhogen van BTW, de accijnzen en andere taksen. In 2001 ging dat nog over 3,5 miljard euro, dit jaar wordt dat meer dan 14 miljard!
Kortom, het blijft een verhaal van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart is. Jammer genoeg is het slachtoffer van dat alles de belastingbetaler die vroeg of laat zal voelen wat die begrotingsministers allemaal (niet) hebben uitgespookt..

14:36 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: begroting, vande lanotte, vanhengel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.