21-01-10

Thuis was waar mijn Stella stond

Het kan verkeren, zei Bredero. Dat hebben we nu ook meegemaakt met "onze" Stella. Sinds die achtereenvolgens Interbrew, Inbev en AB-Inbev werd, is de brouwerij wel gegroeid tot de grootste van de wereld, maar wat hebben we daar aan? De aandeelhouders zullen misschien nóg rijker zijn geworden, de werknemers zeker niet. De grote beslissingen worden hier niet meer genomen, zelfs niet in Europa, maar in New-York en in het nog verdere Brazilië. Om de streefcijfers te halen, waarvoor de directie miljoenenbonussen kan opstrijken, wordt er steeds meer geautomatiseerd en heeft men steeds minder werknemers nodig, zeker hier bij ons, waar de biermarkt elk jaar wat meer krimpt.
Wat nu bij AB-Inbev aan de gang is, is trouwens iets van speciale omvang. De brouwerijen zijn al bijna twee weken geblokkeerd door de vakbonden en liggen momenteel stil bij gebrek aan grondstoffen en verpakkingsmateriaal. Toch is er geen staking, wat betekent, dat de vakbond nog steeds  geen extra geld heeft moeten stoppen in de hele actie. Tot nu toe werden de werknemers betaald door de maatschappij en, sinds het stilvallen, zou men terugvallen op een technische werkloosheid. Ge moet er maar op komen!
Hoe het verder loopt is nog koffiedik kijken (of moeten we zeggen "biergist kijken"?). Hierbij alvast toch enkele merkwaardigheden:
- Een ABVV vakbondsman zei gisteren op het journaal, dat zij - de werknemers - het recht op arbeid hadden. Dat klopt, al is dat niet altijd het geval als vakbonden stakingen beginnen. Dan worden de werkwilligen meestal niet toegelaten en krijgen die van de vakbonden dat recht op arbeid niét. Het toont wel aan dat de bonden bij AB-Inbev wel degelijk op verdediging spelen.
- In de directie van AB-Inbev zit nog een zekere Jean-Luc Dehaene, Brabants trekpaard voor CD&V én afkomstig uit de ACV vakbond. De man krijgt van de brouwer een jaarlijkse "tegemoetkoming" van minstens 70.000 euro, plus daarbij aandelenopties die een veelvoud waard kunnen zijn van die tegemoetkoming. De man heeft over de hele zaak zijn mond nog niet opengedaan. Heeft het waarschijnlijk te druk met het uitpluizen van hoe hij de Vlamingen een hak kan zetten in de splitsing van B-H/V...
- Tenslotte nog dit: bij elke syndicale actie is het tegenwoordig de gewoonte een vuurtje aan te leggen. Als ik als gewone burger zoiets doe in mijn tuin, riskeer ik daarvoor een boete. Het lijkt er wel op, dat men tweederangsburger is als men hier niet bij een vakbond is aangesloten.

10:42 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakbonden, ab-inbev, lock-out |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.