23-01-10

Het jaar van de armoede

In Brussel was er deze week een openingsconferentie van het Europese jaar tegen armoede en sociale uitsluiting. In De Standaard werd dat gecommentarieerd onder de titel: "België profileert zich in armoedebeleid EU". De reden daarvoor was niet, dat België ergens een voorbeeld zou zijn in de bestrijding van de armoede. Verre van zelfs. Ondanks het feit dat dit land officieel bij de rijkere landen behoort, heeft het een van de kleinste pensioentjes van de hele Europese Unie. Hetzelfde geldt voor de werkloosheidsuitkeringen, waar als enige voetnoot kan worden bij verteld dat ze bij ons - in tegenstelling tot de meeste andere landen - niet uitdovend zijn. Maar wat doet men daarmee als ze te klein zijn om van te leven?
In ons land leeft zo'n 15% van de mensen onder de armoedegrens. Een deel daarvan zijn oudere gepensioneerden, die gewerkt hebben in een tijd toen moeder de vrouw nog thuis bleef en het nu moeten doen met een te karig pensioentje (pensioensparen bestond toen ook nog niet). Terwijl deze groep steeds kleiner wordt o.w.v. het feit dat we hier niet zijn om hier te blijven, is er een tweede groep, die steeds groter wordt. Dat zijn de al dan niet illegale inwijkelingen, waarvoor zopas nog een extra regularisatieronde werd op gang gezet. Een van de mensen die over die regularisatie moet beslissen is de Waalse federale staatssecretaris Philippe Courard (PS), uitgerekend dezelfde die op die conferentie in Brussel het hoge woord mocht voeren. Het klassieke verhaal van "luister naar mijn woorden, maar zie niet naar mijn daden".
Ondertussen maken we in onze grootsteden een steeds groter wordende bevolkingsboom mee. In steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent groeit de bevolking sneller aan dan het Belgische planbureau ooit voorspeld had. En het gaat vooral om kansarme gezinnen van meestal allochtone afkomst, die meestal in achtergesteld wijken wonen. In Antwerpen zijn er al meer vreemden dan eigen mensen die profiteren van het OCMW. Officieel probeert de federale regering de meeste inwijkelingen (88%) naar het Vlaamse platteland te versassen (zonder ook maar enige voorwaarde op taalgebied), maar in werkelijkheid trekken veel van die mensen naar de steden, waar ze een verdere gettovorming in de hand werken.
Enfin, in de tweede helft van dit jaar van de armoede mag België het voorzitterschap van de E.U. waarnemen. Als het daar op gebied van de armoedebestrijding geen verder gezichtsverlies wil lijden, zal meneer Courard iets meer mogen presteren dan wat er hier tot nu toe gebeurt. Vraag is maar hoe dat zal kunnen met dat grote gat in de staatskas...

10:37 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, e u, philipe courard |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.