25-01-10

Heliskiën

25-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heliskiën
Alpinisme is een mooie, maar gevaarlijke sport. Elk jaar verongelukken er heel wat mensen mee, zowel met gewoon bergbeklimmen als tijdens de wintersporten. De meeste slachtoffers vallen wel tijdens de winter en niet zelden horen daar ook reddingswerkers bij. Dat zou op zich nog normaal klinken, ware het niet dat tal van mensen uit die laatste categorie hun leven moeten riskeren o.w.v. onverantwoorde roekeloosheid van skiërs en snowboarders die alle regels aan hun laars lappen en gaan skiën buiten de vastgestelde pistes. Het is deze winter niet anders en verscheidene reddingswerkers, waaronder een geneesheer, verloren al het leven bij lawines die dan waarschijnlijk nog veroorzaakt waren door de mensen die zij trachtten te redden.
In het kader van dit alles erger ik me dan ook dood, als ik lees dat er (in De Standaard, katern Reizen, van dit weekeinde) reclame wordt gemaakt voor heliskiën. "Als the A-team in de bergen", was de titel. "Vaarwel skilift, hallo avontuur".
Bij heliskiën worden skiërs en snowboarders met een helikopter naar een bergtop gebracht, ver buiten alle pistes en kunnen de gegadigden van daaruit naar beneden skiën op verse, maagdelijk ongerepte sneeuw, waar men als het ware half in zakt. Pure diepsneeuw, kraakvers en ijskoud. Daar hoeft geen tekeningetje bij om te zeggen dat het niet alleen veel geld kost, helemaal niet milieuvriendelijk is, maar ook dat een lawine daar snel gemaakt is. In dat laatste geval mogen de reddingswerkers weer eens hun leven riskeren om de onverantwoorde waaghalzen te gaan zoeken.
M.i. zou men wettelijk moeten vastleggen, dat wie zich buiten de vastgelegde pistes begeeft en er problemen krijgt, zelf maar moet zien voor een oplossing. Onbaatzuchtige reddingswerkers hoeven hun leven niet te riskeren voor avonturiers die het gevaar opzettelijk zoeken. Feitelijk geldt dit ook voor speleologen, al hebben die het excuus dat hun bevindingen de wetenschap (soms) kunnen helpen,  waarvoor nog enig begrip kan worden opgebracht. Het is echter helemaal not-done om dergelijke "sporten" op te hemelen, laat staan er nog publiciteit voor te maken.

  

10:22 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alpinisme, heliskien, speleologie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.