29-01-10

The piigs

Dat "piigs", uit de titel hierboven, is wel degelijk met twee "i"'s geschreven. Het zijn de Engelstalige afkortingen van de Eurolanden die er momenteel het slechts aan toe zijn. "Piigs" staat voor Portugal, Ireland, Italy, Greece en Spain.
Vooral Griekenland is er erg aan toe. Om te beginnen had dat land gefraudeerd met haar gegevens om toch maar bij de Eurolanden te kunnen geraken. Daarna werden de officiële cijfers er regelmatig "aangepast", om er toch maar bij te kunnen blijven. Dat heeft geduurd tot er, na de laatste verkiezingen, een nieuwe regering aan de macht (nou,ja) kwam, die (hopelijk) alles heeft moeten opbiechten. De financiële rating, waaruit blijkt hoe solvabel een land is, is door verscheidene ratingbureaus naar beneden gehaald en de vraag is maar, hoe het daar nu verder moet.
Griekenland is niet het enige land met grote financiële problemen, maar met zijn inflatie van meer dan 12% en een staatsschuld van 112% t.o.v. zijn bbp, steekt het er wel bovenuit (of moet ik zeggen "onderuit"?). Ook Portugal blijkt nu in het vizier van de ratingbureaus te komen, terwijl het in Ierland, Spanje en Italië al niet veel beter is. Zeker als een van de twee laatstgenoemde, grotere landen echt in de problemen zou komen, wordt het afwachten hoe het verder moet met die euro van ons. Met een eigen munt was het vroeger allemaal veel eenvoudiger: men devalueerde ze en klaar was kees (voor een tijdje althans). Ik heb dat zelf meegemaakt in Italië, waar de lire op een kleine tien jaar tijd de helft van zijn waarde verloor t.o.v. de Belgische frank.
België komt voorlopig nog niet voor het lijstje van de bedreigde eurolanden, maar we moeten er niet te trots op zijn. Met een inflatie van meer dan 6% en een staatsschuld die ook de 100% van het eigen bbp benadert, hebben we niet veel overschot. Zeker niet als deze regering van openbare stilstand er verder niets aan blijft doen en alle problemen zegt te zullen aanpakken (niet oplossen!) in 2012. Dat is dan na de volgende federale verkiezingen, waarvan niemand de uitslag kan voorspellen.
Zopas is zuipschuit Daerden in de Kamer nog komen verklaren dat zijn "groenboek" over de pensioenen in maart zal gepresenteerd worden. Naar aloude Belgische traditie is die al klaar, maar alleen in het Frans. De Menapiërs moeten dan ook nog een maandje wachten om hun vertaalde versie te zien te krijgen. Het belangrijkste weten we echter al. Michel Jadot*, de man die het allemaal moest samenvatten, heeft nu al verteld, dat er geen ingrijpende pensioenhervorming zal komen. Het blijft plak- en knipwerk op zijn Belgisch, waardoor de problemen niet worden opgelost, alleen maar uitgesteld.
Als dat hier zo doorgaat krijgen de "piigs" straks ons gezelschap. Het worden dan de "pi bigs" of zoiets. Met dank aan onze traditionele partijen die allemaal boter op hun hoofd zullen hebben als dit land definitief zal crashen.

* In zijn betoog, wist Michel Jadot o.m. te vertellen, dat het zilverfonds een "hypocrisie" is. Dat schrijf ik hier al vier jaar, maar zo hoort men het eens van iemand anders, een insider nog wel!

10:50 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, daerden, eurozone, jadot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.