30-01-10

Werk, respect, enzovoort

De vakbonden hebben gisteren hun dagje Brussel weer eens gehad. Met 30.000 waren ze en ze willen respect en werk. Wie wil dat niet? Probleem is, dat er vandaag de dag zomaar geen extra werk kan worden bijgemaakt en dat daarom nogal wat van de vakbondseisen niet te verwezenlijken zijn:
- kortere werkweek
- meer jobs bij de overheid
- gelijkschakeling van arbeiders en bedienden
- afschaffing van de werklozencontrole.
Met korter te gaan werken worden onze producten nóg duurder en zullen we nóg minder kunnen concurreren. Gevolg: nóg meer verloren arbeidsplaatsen.
De overheid kan niet voor meer jobs zorgen, om de eenvoudige reden, dat ze daarvoor het geld niet heeft. De overheid zal trouwens een deel van haar werknemers, die met pensioen gaan, niet meer vervangen. Het worden er dus niet meer, maar minder.
De gelijkschakeling van arbeiders en bedienden is in de ons omliggende landen al twintig jaar geleden gebeurd. Wij lopen dus twintig jaar achter en dat is grotendeels de schuld van de vakbonden die daar in de vorige eeuw niet van wilden weten. De lonen en ontslagvergoedingen van alle arbeiders nu op het peil van die van de bedienden brengen, is financieel onuitvoerbaar.
De afschaffing van de werklozencontrole (een dada van o.m. ook Di Rupo), is niet doenbaar. Ze zal alleen het zwartwerk in de hand werken. Niemand wordt als werkloze trouwens zo maar geschorst; er is daar steeds een reden voor.
Kortom, méér werk zal nog niet voor morgen zijn. Op 8 februari mogen bonden en patroons eens op bezoek komen bij Leterme. Alsof die er iets aan zal doen. Het enige, wat de staat in deze moeilijke tijden kan doen, is zélf besparen zodat ze meer mogelijkheden krijgt om te investeren. Dat besparen zou kunnen door bv een deel nutteloze en kostenverwekende instellingen af te schaffen . Dat laatste kan alleen via een staatshervorming.
En zo zitten we weer bij af. Daar deze regering maar één doel heeft: de verkiezingen van 2011 halen, zal er niets gebeuren en glijdt dit land verder af naar een totaal faillissement. Wat chocoladepralines in een Belgisch etuitje uitdelen in Davos zal daar weinig aan verhelpen...

11:22 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkgelegenheid, di rupo, vakbonde |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.