16-02-10

De excuus-Truusministers

"Het is met het beleid in België zoals met de NMBS. Het gaat niet vooruit en er zijn altijd excuses".
Bovenstaande zin komt niet van mij. Ik haalde hem uit een artikel van gisteren in De Standaard, aan de hand van Carl Devos, politoloog verbonden aan de universiteit Gent. Het artikel was geschreven vóór de ramp in Buizingen plaats vond en had feitelijk met de NMBS als zodanig niets te maken. Het ging nl over de inertie van wat Devos "het pruttelkabinet Leterme II" noemt. Het is wel een rake typering van de NMBS, die er door het zware treinongeval van gisteren nog maar eens belabberd uitkomt.
De vorige grote ramp in Precot had al aangetoond dat een extra veiligheid meer dan gewenst was in geval een treinbestuurder een stoplicht negeert. Er zou dan ook iets aan gedaan worden, maar dan wel op zijn Belgisch, met kleine stapjes en gespreid over vele jaren. Negen jaar later blijkt nl dat er hier en daar al iets gebeurd is, maar dat feitelijk nog niets degelijk werkt. Er waren vorig jaar zo'n 90 gevallen van negeren van het stoplicht. Gelukkig liep het toen telkens goed af. Niet zo in Buizingen. Zo is de spoorlijn daar wel degelijk beveiligd met het nieuwe systeem, maar niét de treinen die er over rijden. Van geklungel gesproken.
's Avonds was het Vervotje die mocht komen uitleggen hoe het allemaal liep (of beter gezegd: niét liep). Zij was de zoveelste excuus-Truus die we de laatste tijd op het scherm te zien en te horen kregen. Pijnlijk in het geval van Vervotje is het feit dat zij zelf ook tot de vakbondskringen behoort, dezelfde vakbonden die bij de NMBS nog steeds de dienst uitmaken en er mede de oorzaak van zijn dat het bedrijf één grote lome olifant is.
Vóór Vervotje hadden we vorige week al een paar keer stresskonijn Crevits op het journaal gehad. Ook zij moest zich in alle mogelijke bochten wringen om te komen verklaren waarom onze wegennet er zo slecht aan toe is. Ook de klucht met het repareren van asfalt met emmer en zwabber, iets dat deed denken aan het vroegere Oostblok, goed voor de volgende Belgenmop.
Vóór Crevits was Annemie Turtelboom de revue al gepasseerd o.w.v. de onveiligheid in Brussel, waar ook al geen serieuze remedie wordt toegepast en niet zij maar de Brusselse baronnen, gesteund door de francofone partijen, de wet dicteren.
Tenslotte nog de primus inter pares van de excuus-Truus-ministers, "watje" De Clerck, die bijna wekelijks mag komen uitleggen waarom er weer eens iets fout gelopen is bij Justitie en waarom hij daar geen mouw aan lijkt te kunnen passen. Hij eindigt zijn betoog dan ook onveranderlijk met: "Ik werk eraan". Dat zal wel, ja.
De Belgische problemen blijven zo escaleren en de problemen eromtrent zullen niet worden opgelost, alleen wat bijgeschaafd ngl de omstandigheden. Zowat iedereen in dit land die zijn hoofd aan de binnenkant gebruikt, weet ondertussen dat België alleen nog te redden is met een drastische staatshervorming. Vermits de francofonen dit echter niet willen (tenzij om hogere belastingen te heffen) en zij het in dit "pruttelkabinet" (dixit Carl Devos) voor het zeggen hebben, zal men eerst moeten wachten tot dit land het Griekenland aan de Noordzee wordt (dixit Thomas Leysen, voorzitter van het "Belgisch" Verbond van Ondernemingen en belgicist!)...

10:39 Gepost door vaalguy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nmbs, vervotte, de clerck, turtelboom, buizingen, crevits |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.