18-02-10

Kris goes to Hollywood

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft even geluk gehad. Met vice Lieten en een hele schare op reis door Californië, dreigde hij nu vrijdag het overleg van de Europese ministers van industrie over de crisis in de auto-industrie te missen. Op die dag stond nl een bezoek gepland aan niemand minder dan gouverneur Arnold Schwarzenegger. Gelukkig heeft zijn gezond verstand (of was het iemand anders?) hem tijdig gewaarschuwd dat hem dat zuur zou opbreken. Kris zal er dus vrijdag bij zijn in Brussel en niet meer in "the sunny state". Zijn taak wordt daar overgenomen door Ingrid Lieten, die hopelijk indruk zal kunnen maken op de ex bodybuilder. Deze laatste kan haar misschien eens vertellen, dat California zo goed als failliet is. Het kan daar best vergeleken worden met België, want ook Californië heeft al staatseigendommen moeten verkopen om de begroting te redden. Het verschil met hier is, dat het ze niet opnieuw heeft gehuurd aan een veelvoud, zoals destijds Vande La het heeft gedaan. Verder heeft Schwarzenegger publieke diensten en ambtenaren moeten schorsen, omdat er gewoon geen geld meer was. Dat alles is mede het gevolg van het afschaffen van een reeks belastingen, waardoor de staat dat geld moest ontberen. Dat afschaffen gebeurde na een referendum. Waar hebben we dat nog gehoord?
Peeters en zijn gevolg waren naar Californië getrokken om daar zogezegd te gaan leren van de groene economie en de duurzaamheid. Zou het?
Zopas, deze week nog, werd bekend dat een groots zonnepark in Ontario, Canada, zal gerealiseerd worden, niet door Californiërs, maar door Enfinity, een bedrijf uit Waregem. In totaal 150 voetbalvelden groot, voor een totale som van 100 miljoen euro. Op gebied van windmolens in de zee moeten wij van Californië ook al niets leren. Bij mijn weten staan er daar nog geen in de zee zoals bij ons.
En of dat alles nog niet genoeg was, liet Obama uitgerekend deze week nog weten, dat de States, in  navolging van een hele rits andere landen, ook opnieuw gaan beginnen met de bouw van kerncentrales. Anders krijgt hij zijn klimaatwet nooit gerealiseerd. Zonnepanelen en windmolens zijn een leuke optie, maar kosten teveel voor een land met een grote staatsschuld zoals de USA (én ook België). Eén kerncentrale stoot jaarlijks 16 miljoen ton minder broeikasgassen uit dan een vergelijkbare centrale op steenkool. De VS hebben er op het ogenblik nog 104 die actief zijn. Daarenboven schept de bouw van zo'n centrale voor acht jaar werk voor 3.000 mensen (de Lange Wapper 10.000, voor wie het zou vergeten zijn).
Kortom, voor een duurzame economie en energie moet men niet naar Californië reizen. Peeters en Co hadden even goed hier kunnen blijven en naar het carnaval van Aalst kunnen gaan. Tenzij men ervan uit gaat dat het enige tastbare resultaat, een notenfabriek in Vlaanderen met werk voor 100 man, de moeite waard is.
Voor de borrelnootjes, misschien?

De commentaren zijn gesloten.